Mental træning efter hjernerystelse
Udgivet 15. januar 2025
Hjernerystelse opstår ved en fysisk rystelse af hjernen, men der kan også være mentale følgevirkninger og under alle omstændigheder medfører vedvarende senfølger en mental udfordring. Omvendt kan psykologiske strategier hjælpe med at bevare ro og overblik, så du kan give din hjerne de bedste muligheder for at komme sig.
Psykologisk behandling anbefales under de nationale kliniske retningslinjer for non-farmakologisk behandling efter hjernerystelse.
Kurset her er ikke terapi eller behandling, hvor du skal gå dybt ind traumer eller følelser under din deltagelse. Men du kan lære konkrate strategier, som du selv kan bruge i din hverdag og udveksle erfaringer om dette med andre, som også har hjernerystelse.
Velkommen til!
Klik på holdnavn for mere info og tilmelding
Hvis du oplever problemer med tilmeldingen, kan du kontakte os på tlf. 91 52 18 00 eller holly@paspaahovedet.dk

Albert Mogensen
Albert Mogensen er uddannet psykolog ved Københavns Universitet. Derudover har han en 2-årig efteruddannelse i metakognitiv terapi ved metodens grundlægger, professor Adrian Wells ved MCT Institute.
Han har erfaring med forløb for ramte af hjernerystelse og med hjælp til at bruge begrænsede ressourcer på en mere eller sikker, hensigtsmæssig måde.
Hans mål med undervisningen er at hjælpe mennesker med at komme tættere på det liv, de ønsker og ved at fokusere på de dele af livet, man kan kontrollere, og måske endnu vigtigere ved at acceptere de dele, man ikke kan kontrollere.
Selvom gruppeforløbet er et samarbejde, er dine og de andre deltageres problematikker, der er i centrum. Derfor er det vigtigt undervejs, at skabe et rum af ærlighed, hvor der er plads alle og til de små og store ting, der fylder i livet.
"Overvej at tilbyde psykologisk behandling i tillæg til anden behandling til personer med længerevarende symptomer efter hjernerystelse"
"Jeg bruger mindre tid på at gruble end jeg gjorde tidligere, og når stresstankerne kommer, så tager de ikke styringen som de gjorde før. Jeg er gladere og har mere energi og bliver hele tiden lidt bedre til at håndtere de hårde dage".
Mere om kurset
Forskellige psykologiske tilgange
Få et overblik over forskellige psykologiske tilgange
Hjernerystelsesforeningen har lavet et overblik over de forskellige psykologiske tilgange, som du kan møde i dit mentale arbejde efter en hjernerystelse. Se overblikket her.
Om emotionelle forstyrrelser og hjernerystelse
Emotionelle forstyrelse kan hæmme bedring efter hjernerystelse, skriver Dansk Center for Hjernerystelse, som har stået i spidsten for udarbejdelse af en række retningslinjer for behandling af senfølger efter hjernerystelser. Læs mere her.
Emotionelle og andre symptomtyper efter hjernerystelse
I diagnosticering efter hjernerystelser opereres generelt med 4 forskellige typer af symptomer. De kognitive, de emotionelle, de fysiske og søvn.
Selvom vi normalt skelner mellem typerne påvirker de i praksis hinanden og når du arbejder med mentale strategier, kan det derfor have en positiv indvirkning på det samlede symptombillede. Få et overblik over de forskellige symptomtyper på Hjernerystelsesforeningens hjemmeside her.
Mental træning kan generelt fremme præstationer under pres
Du behøver ikke at føle dig psykisk syg for at værne om din mentale sundhed. For elitesportsudøvere som arbejder under pres er mental sundhed og træning en helt naturlig ting og ikke for de få. Hvis din hjernerystelse sætter ekstra præs på din kapacitet, kan du også overveje at arbejde med dine mentale strategier.
Se mere om Team Danmarks tilgang til mental træning her.